Usuń wszystkie dane z Facebooka

2019.03.08
Autor: Anita Karpińska
Podziel się informacją:
Usuń wszystkie dane z Facebooka

Po skandalu Cambridge Analytics Mark Zuckerberg musiał zmienić ustawienia portalu w taki sposób, by użytkownicy nie obawiali się o swoją prywatność oraz dane. Pomysłodawca największego portalu społecznościowego na świecie musiał udobruchać użytkowników, którzy nie chcą korzystać z niebezpiecznych portali. Czy wszyscy są zadowoleni z tego postanowienia? Okazuje się, że nie.

Nowością w jednym z najpopularniejszych portali będzie funkcja wyczyszczenie historii. To opcja, która została wymuszona przez niedawne zmiany prawa w postaci GDPR (znanej w Polsce jako RODO). Dzięki tej funkcjonalności staniemy się anonimowi, bez zbudowanego profilu konsumenta i zbierania danych, o które tak walczyły firmy zajmujące się sprzedażą.

Informacje zbierane przez aplikacje i strony trzecie zostaną całkowicie usunięte. Staniemy się dla reklamodawców anonimowi, a wspomniane firmy będą musiały się trochę nagłowić by trafić do osób, które chętnie kupią ich produkty.

Z pewnością ucierpi na tym model biznesowy niebieskiego „F”, które z założenia miało pozwolić reklamodawcom precyzyjnie docierać do odbiorców. Cena za anonimowość jest wysoka, o czym przekonają się już niedługo.

Haczykiem, o którym warto wiedzieć, iż dane nie zostaną usunięte automatycznie, należy samemu podjąć decyzję o skasowaniu informacji ze stron trzecich związanych z naszym profilem.

Źródło: https://wersm.com/